Jumat
Pukul : 16:46:02

Sudarman, S.Kom

| More

Fakta-fakta Unik yang Mungkin Belum Anda Ketahui tentang Jembatan Ampera dan Sungai Musi

SRIPOKU.COM -- Palembang, siapa yang tidak tahu kota yang satu ini.

Kota sebagai penghasil makanan fenomenal pempek ini termasuk salah satu kota besar di Indonesia.

Selain Pempek, Sungai Musi dan Jembatan Ampera pun jadi dua dari beberapa maskot serta daya tarik dari kota kebanggaan para Wong Kito Galo ini.

Sedikit informasi tentang Sungai Musi, sejak zaman Kerajaan Sriwijaya, sungai yang terbentang kurang lebih sepanjang 750 km ini terkenal sebagai sarana utama transportasi kerajaan dan masyarakat.

Hal itu berlanjut hingga masa pemerintahan Kesultanan Palembang Darussalam.

Bahkan hingga kini Sungai Musi masih menjadi sara alternatif jalur transportasi ke beberapa daerah tertentu, terutama yang berada di Sumatera Selatan.

Bagi anda warga Palembang atau warga kota selain Palembang, tahukah anda beberapa fakta unik tentang Palembang yang mungkin belum anda ketahui hingga sekarang, khususnya tentang maskot kebanggaannya?

Simak selengkapnya di bawah ini!

---

1. Palembang juga disebut dengan kota dari 20 pulau atau De Stad Der Twintig Eilanded (The City Of 20 Island).

Dahulu, terdapat 108 sungai yang membelah kota Palembang dengan lembahnya yang berawa-rawa sehingga tampak seperti puluhan pulau kecil yang tersebar dan mengelilingi palembang.

Kenyataannya, di Sungai Musi terdapat 2 pulau, Yaitu Kembaro (Kemaro) Dan Kerto.

Ilustrasi.Ilustrasi. (SRIPOKU.COM/WELLY HADINATA)

---

2. Palembang juga memiliki julukan yang lebih eksotik, yaitu Venezia dari timur.

Begitu banyak sungai di kota palembang sehingga bangsa eropa (Belanda khususnya) memberi julukan kepada Palembang seperti sebuah kota di Italia.

Tugu Belido yang sudah dinanti-nantikan warga Kota Palembang, kini sudah berdiri di pinggir Sungai Musi, Benteng Kuto Besak (BKB), Rabu (2/7/2017). Sejumlah pekerja terlihat merapikan badan belido yang terbuat dari tembaga tersebut.Tugu Belido yang sudah dinanti-nantikan warga Kota Palembang, kini sudah berdiri di pinggir Sungai Musi, Benteng Kuto Besak (BKB), Rabu (2/7/2017). Sejumlah pekerja terlihat merapikan badan belido yang terbuat dari tembaga tersebut. (SRIPOKU.COM/SYAHRUL HIDAYAT)

---

3. Pada awalnya jembatan ampera dinamakan Jembatan Bung Karno.

Menurut sejarawan, Djohan Hanafiah, pemberian nama ini sebagai bentuk penghargaan kepada Presiden RI pertama tersebut atas kesungguhannya untuk memperjuangkan keinginan warga Palembang untuk memiliki sebuah jembatan di atas Sungai Musi.

Jembatan Ampera ini mulai dibangun dari tahun 1962 dan rampung pada tahun 1965.

Salah satu rumah makan terapung yang berjejer di pinggiran Sungai Musi samping Jembatan Ampera Palembang,  Selasa (21/2/2017).Salah satu rumah makan terapung yang berjejer di pinggiran Sungai Musi samping Jembatan Ampera Palembang, Selasa (21/2/2017). (SRIPOKU.COM/ODI ARIA SAPUTRA)

---

4. struktur Jembatan Ampera memiliki panjang 117 m dengan bagian tengah jembatan sepanjang 71,90m persis di atas Sungai Musi, lebar 22 m, tinggi 11,5 m dari permukaan air, tinggi menara 63 m dari permukaan tanah, jarak antara menara 75m dan berat 944 ton.

Hari ketiga lebaran Idul Fitri 1437, arus lalulintas di Jembatan Ampera Palembang sangat padat dan cenderung macet, Jumat (8/7/2016).Hari ketiga lebaran Idul Fitri 1437, arus lalulintas di Jembatan Ampera Palembang sangat padat dan cenderung macet, Jumat (8/7/2016). (SRIPOKU.COM/WELLY HADINATA)

---

5. Biaya yang di habiskan pada awal pembangunan Jembatan Ampera adalah 4.500.000 dolar AS (kurs saat itu 1 dollar = Rp200).

Dana ini didapat dari hasil rampasan perang saat Jepang mudur dari Indonesia pada Perang Dunia II.

Namun, arsitek yang membuat rancangan ini adalah seorang warga negara Jepang.

Jembatan Ampera.Jembatan Ampera. (SRIPOKU.COM/ZAINI)

---

6. Konon nama pempek itu berasal dari panggilan seseorang yang tua dari cina ‘’Apek’’ yang pertama kali meracik sedemikian rupa tapioka, ikan dan rempah-rempah menjadi makanan pada tahun 1617.

Pempek Palembang AwanPempek Palembang Awan (Catur Guna Yuyun Ang)

---

Dengan banyak keanekaragaman yang ada di kota palembang ini, mulai dari budaya, sejarah dan tentunya makanan khasnya, makin sayang deh dengan kota kelahiran tercinta ini !

Bagi anda yang sedang berada diluar Pulau Sumatera ataupun di sekitaran Provinsi Sumatera Selatans, dan ingin merencanakan liburan selanjutnya, mungkin bisa menambahkan destinasi wisata anda Ke Kota Palembang.

Selamat berwisata!

 ---

Sumber: 100 tempat liburan keluarga indonesia by anasthasia R.Y. Sadrach hal 11

Sumber : SRIPO Kamis, 03/08/2017

Berita Terkait

Komentar (135)

asuransi mobil
08 Agustus 2017 - 05:23:53 WIB

It's appropriate time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
I've read this post and if I could I want to suggest you few fascinating issues or
tips. Maybe you can write next articles referring to this article.

I want to learn more issues about it!

Jasa Cetak Kaos
09 Agustus 2017 - 20:27:22 WIB

informasi yang bagus sekali semoga info ini bermanfaat bagi orang lain

Konveksi Kaos Partai
09 Agustus 2017 - 21:17:33 WIB

terimakasih atas informasinya

Sablon Kaos Online
09 Agustus 2017 - 21:42:27 WIB

informasi ini sangat bagus sekali untuk di baca

Sablon Kaos Partai
10 Agustus 2017 - 17:56:51 WIB

website ini mempunyai banyak sekali informasi menarik untuk parapembaca terus update gan

grosir hijab murah
21 Agustus 2017 - 17:48:44 WIB

Terimakasih atas informasinya yang bermanfaat ini semoga pembaca sangat kagum atas artikelnya

jual jilbab murah
21 Agustus 2017 - 18:30:22 WIB

Terimakasih atas informasinya yang bermanfaat ini semoga pembaca sangat kagum atas artikelnya

toko hijab abaya online
22 Agustus 2017 - 17:01:00 WIB

terimakasih atas informasinya

free super loud online alarm clock
23 Agustus 2017 - 11:01:11 WIB

Somebody necessarily lend a hand to make critically articles I'd state.
This is the very first time I frequented your web page and so
far? I surprised with the research you made to
create this particular publish amazing. Wonderful process!

jual jilbab arrafi
23 Agustus 2017 - 17:58:43 WIB

informasi ini sangat bagus sekali untuk di baca

jual jilbab bergo
24 Agustus 2017 - 18:23:38 WIB

saya kagum dengan artikel ini banyak sekali yang berminat membaca artikel ini

model kursi tamu
25 Agustus 2017 - 14:28:42 WIB

I think this is among the most vital information for me.
And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The
website style is great, the articles is really great
: D. Good job, cheers

Harga tempat tidur minimalis
25 Agustus 2017 - 14:37:45 WIB

Hello, I think your site might be having browser
compatibility issues. When I look at your blog
site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, amazing blog!

jual jilbab cantik
25 Agustus 2017 - 20:58:25 WIB

baik sekali agan membuat informasi yang bagus seperti ini lanjutkan

Jual Kursi Tiffany Murah
26 Agustus 2017 - 06:07:44 WIB

Howdy! This post could not be written much better! Looking through this post reminds me
of my previous roommate! He continually kept preaching about this.
I most certainly will send this article to him. Fairly certain he will have a great read.

Thank you for sharing!

moxiemusing
26 Agustus 2017 - 13:34:00 WIB

Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back
to your blog? My blog site is in the exact same area of interest
as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you provide
here. Please let me know if this alright with you. Appreciate it!

model meja makan
27 Agustus 2017 - 16:27:40 WIB

An outstanding share! I've just forwarded this onto a friend who was doing
a little research on this. And he actually bought me dinner because I discovered it
for him... lol. So let me reword this.... Thank YOU for the meal!!
But yeah, thanks for spending some time to discuss this topic here on your site.

model meja kantor
27 Agustus 2017 - 16:49:03 WIB

This text is worth everyone's attention. Where can I find
out more?

instacart coupon august 2017
28 Agustus 2017 - 07:14:50 WIB

What's up it's me, I am also visiting this site daily, this website is actually pleasant and the visitors are in fact sharing good thoughts.

jilbab elegan murah
28 Agustus 2017 - 20:25:28 WIB

website ini mempunyai banyak sekali informasi menarik untuk parapembaca terus update gan

http://pokemongamers.es
29 Agustus 2017 - 00:15:11 WIB

Quality articles or reviews is the crucial to interest the visitors to go to see the
website, that's what this web page is providing.

tinyurl.com
29 Agustus 2017 - 03:54:23 WIB

fantastic publish, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not
understand this. You must proceed your writing. I am confident,
you've a great readers' base already!

grosir jilbab etnik
29 Agustus 2017 - 18:43:42 WIB

info yang membuat parapembaca kagum akan website ini

jilbab instan murah
31 Agustus 2017 - 17:50:04 WIB

artikelnya sudah bagus, di tunggu update terbarunya terimakasih

Loretta
01 September 2017 - 09:19:36 WIB

I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this web site
on regular basis to get updated from most recent information.

jual jilbab jersey terbaru
04 September 2017 - 18:19:31 WIB

informasi ini sangat bagus sekali untuk di baca

How do you get Achilles tendonitis?
05 September 2017 - 16:24:48 WIB

It's really a cool and helpful piece of information. I'm satisfied
that you just shared this useful information with us.

Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

toko jilbab keren terbaru
05 September 2017 - 17:28:20 WIB

info yang membuat parapembaca kagum akan website ini

grosir jilbab modern terbaru
06 September 2017 - 18:57:01 WIB

sering-sering update lagi artikelnya

grosir jilbab motif murah
07 September 2017 - 17:55:22 WIB

terimakasih atas informasinya

Extremevr.kr
09 September 2017 - 10:09:33 WIB

Hi mates, fastidious article and good arguments commented here, I am in fact enjoying by these.

grosir jilbab muslimah murah
09 September 2017 - 18:24:00 WIB

terimakasih atas informasinya

Cara Mengobati Rematik Secara Tradisional
20 September 2017 - 16:27:03 WIB

Informasi kesehatan dan solusi pengobatan terbaik yang menarik untuk anda ketahui.Semoga bermamfaat..
http://tokogamatwalatra.com/

Cara Mengobati Lupus Secara Tradisional
20 September 2017 - 18:25:52 WIB

Informasi kesehatan dan solusi pengobatan terbaik yang menarik untuk anda ketahui.Semoga bermamfaat..
http://tokogamatwalatra.com/

Cara Mengobati Kusta Secara Tradisional
20 September 2017 - 21:51:52 WIB

Informasi kesehatan dan solusi pengobatan terbaik yang menarik untuk anda ketahui.Semoga bermamfaat..
http://tokogamatwalatra.com/

paket wisata pulau komodo
25 September 2017 - 23:55:14 WIB

Hi everybody, here every person is sharing such know-how, therefore it's good to read this webpage,
and I used to pay a quick visit this website all the time.

Jual Radio Rig Murah
26 September 2017 - 22:31:05 WIB

I constantly emailed this webpage post page to all my associates, as if like
to read it then my friends will too.

hang tag
26 September 2017 - 23:57:54 WIB

What's Taking place i'm new to this, I stumbled
upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads.
I am hoping to give a contribution & aid different users like its aided me.
Great job.

shopper bag
27 September 2017 - 00:00:04 WIB

My programmer is trying to persuade me to move to
.net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.

But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a variety
of websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
I have heard very good things about blogengine.net.
Is there a way I can import all my wordpress content into it?
Any kind of help would be greatly appreciated!

Jasa Pemasangan Audio Mobil
27 September 2017 - 00:02:53 WIB

My brother suggested I might like this web site. He was totally
right. This post truly made my day. You cann't imagine
simply how much time I had spent for this information! Thanks!

cream kiloan
27 September 2017 - 00:03:19 WIB

Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one
and i was just curious if you get a lot of spam comments?

If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?

I get so much lately it's driving me mad so any help is very
much appreciated.

lock pint
27 September 2017 - 04:49:13 WIB

Hi there to all, the contents existing at this web page are in fact remarkable for people knowledge, well,
keep up the nice work fellows.

Obat Infeksi Alergi
27 September 2017 - 22:30:48 WIB

Orang tua merupakan orang yang harus selalu kita utamakan.Kasih sayang ibu tak kan pernah bisa kita bayar.

http://goo.gl/weUB1S | http://goo.gl/E3IXA1 | http://ow.ly/Nq00H | http://goo.gl/Dm1Xsf | http://goo.gl/KfRA3n | http://goo.gl/6nko6W | http://goo.gl/sYoDfU | http://goo.gl/nTRQw3 | http://goo.gl/HWGloI | http://goo.gl/6r6oPf

Jual Obat Maag
27 September 2017 - 22:36:11 WIB

Berita yang anda sajikan sunggu membuat saya terkagum kagum membaca nya,sukses terus bagi admin web ini

Obat Herbal Infeksi Jantung
27 September 2017 - 22:38:10 WIB


Hormati setiap impian yang kamu miliki.Karna dari sanalah akan terbentuk semangat untuk mewujudkan impian menjad kenyataan

Obat Hipertiroid Tradisional
27 September 2017 - 22:38:54 WIB


Bagi bapak atau ibu admin web yang menyajikan banyak informasi ini,kami menunggu berita terbaru dari web yang ber kualitas ini

Obat Syaraf Terjepit
27 September 2017 - 22:40:42 WIB


Wow keren banget web nya,sampai sampai membuat betah bagi pembaca nya,bermanfaat sekali :)

Pengobatan Ginjal Mengecil Herbal
27 September 2017 - 22:41:32 WIB


Sudah banyak web yang saya baca dan saya amati,tapi tidak semua web dapat membuat saya terkagum kagum seperti memebaca berita dari website anda

Obat Batuk Kronis
27 September 2017 - 22:44:09 WIB


Saya mengucapkan banyak terimakasih kepada bapak admin website yang saya baca ini,karena di dalam website ini saya banyak mengetahui informasi informasi yang saya tidak ketahui sebelum nya

Menghilangkan Sakit Pinggang
27 September 2017 - 22:44:49 WIB


Ibu/bapak admin saya ucapkan selamat kenal dari saya,yang mengaggumi dan selalu mengamati website anda yang sangat bermanfaat ini,sukses terus ya

Obat Tumor Parotis
27 September 2017 - 22:46:47 WIB


Di larang mengeluh !! Mengeluh hanya menyebabkan hidup dan fikiran jadi lebih berat.Nkmatai ritme masalah yang di hadapi.Ga ada masalah ga hidup,gak ada masalah gak belajar,so enjoy saja lah :)

Obat Lemak Dalam Darah
27 September 2017 - 22:47:27 WIB


Semakin ke sini,semakin keren aja nih website nya admin,informasinya wow bikin saya merinding :D

Obat Polip Hidung Alami
27 September 2017 - 22:49:32 WIB


Nah ini dia website yang selama ini saya tunggu tunggu,akhirnya saya temukan juga website yang sangat mengandung banyak manfaat di website anda ini

Obat Kencing Batu Herbal
27 September 2017 - 22:53:37 WIB


Ih,merinding deh baca artikel anda,ko bisa ya ada artikel sekeren ini

Obat Benjolan Di Belakang Telinga Tradisional
27 September 2017 - 23:05:39 WIB

Belajar mengalah sampai seseorang pun tak ada yang bisa mengalahkan mu.Belajar merendah dampai sesorang tak bisa merendahkan mu

http://goo.gl/ChhRNn | http://goo.gl/ahclT6 | http://goo.gl/0QtrH4 | http://goo.gl/oxeH4T | http://goo.gl/us3WuG | http://goo.gl/gOGB5J | http://goo.gl/RVZ933 | http://goo.gl/OrCme2 | http://goo.gl/gKvHtS | http://goo.gl/LGzjqN

publix.com/delivery
28 September 2017 - 17:32:56 WIB

I think the admin of this site is actually working hard in favor
of his web page, for the reason that here every
material is quality based data.

reebok on field nfl jersey
28 September 2017 - 20:55:39 WIB

reebok on field nfl jersey.Where to buy Nike 49ers 85
Vernon Davis Red Team Color Mens Stitched NFL Elite Jersey?
Here is Mitchell And Ness Falcons 21 Deion Sanders Black Stitched Throwback NFL Jersey
varous sizes, which is crazy fashion now.

undangan pernikahan batam
28 September 2017 - 21:53:50 WIB

Thanks , I've just been searching for information approximately this topic for a while and
yours is the greatest I've discovered till now.

But, what in regards to the conclusion? Are you positive
concerning the supply?

Minecraft Games 4 Free
29 September 2017 - 19:25:09 WIB

Please let me know if you're looking for a writer
for your weblog. You have some really good articles and I feel
I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write
some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
Please send me an e-mail if interested. Thank you!

Seragam Konveksi di Bandung
29 September 2017 - 21:08:34 WIB

website ini memberikan segala informasi yang bagus dan bermanfaat

Free mp3 downloads fast
30 September 2017 - 01:26:40 WIB

Hurrah! After all I got a blog from where I be capable of really obtain helpful facts concerning my study and knowledge.

read popular books online free
30 September 2017 - 01:42:47 WIB

It's appropriate time to make a few plans for the longer
term and it's time to be happy. I've learn this put up and if I may just I want to suggest
you some interesting things or advice. Perhaps you could write
next articles relating to this article. I want to read even more issues about it!

billboard 2017 download
30 September 2017 - 03:16:53 WIB

Wow! In the end I got a weblog from where I be able to in fact get helpful information concerning
my study and knowledge.

penyewaan sound system bandung
30 September 2017 - 03:56:36 WIB

Greetings, I do believe your web site may be having internet
browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it's got some overlapping issues.
I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great site!

Mediamarkt Onlineshop Germany
30 September 2017 - 04:43:45 WIB

Hi there to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this site, and your views are pleasant for new people.

rogerspark.net
01 Oktober 2017 - 11:21:28 WIB

Thanks for every other wonderful article. The place else may anyone get that kind of information in such a perfect approach
of writing? I've a presentation next week, and I'm on the look for such
information.

publix home delivery
03 Oktober 2017 - 04:11:46 WIB

I'm really loving the theme/design of your site.
Do you ever run into any browser compatibility issues? A small number of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer
but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this issue?

pantai 3 warna malang
04 Oktober 2017 - 16:00:59 WIB

It's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to this outstanding blog!
I guess for now i'll settle for bookmarking and adding
your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and
will talk about this website with my Facebook group. Chat
soon!

Obat Penyakit Toxoplasmosis Herbal
04 Oktober 2017 - 16:53:43 WIB

Terima kasih banyak,sukses selalu ... keep spirit brother !

kontraktor pabrik jakarta
04 Oktober 2017 - 17:04:11 WIB

Good day very cool website!! Man .. Beautiful
.. Wonderful .. I'll bookmark your blog and take the feeds additionally?
I am happy to find so many useful info right here in the submit,
we need develop extra techniques on this regard, thanks for sharing.
. . . . .

bendungan karangkates
04 Oktober 2017 - 20:20:55 WIB

First of all I would like to say excellent blog! I had a quick question that
I'd like to ask if you don't mind. I was interested to know how you center yourself and
clear your head prior to writing. I've had a tough time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just
trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
Many thanks!

kebun binatang batu
04 Oktober 2017 - 20:29:54 WIB

You need to take part in a contest for one of the finest
websites on the internet. I'm going to highly recommend this website!

sticker sandblast bali
04 Oktober 2017 - 20:53:47 WIB

Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there!
Thanks

Susu NHCP Tiens
04 Oktober 2017 - 22:46:32 WIB

Thanks a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you're talking about!

Bookmarked. Please additionally seek advice from my website =).
We will have a link change arrangement between us

sticker kaca kantor
04 Oktober 2017 - 23:01:25 WIB

Hello there I am so glad I found your weblog, I really found you by
accident, while I was looking on Digg for something else, Nonetheless I
am here now and would just like to say thank you for a tremendous post
and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don't have time to read it
all at the moment but I have bookmarked it and also included your
RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic job.

kursi kantor
05 Oktober 2017 - 00:43:46 WIB

What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity concerning unexpected emotions.

jasa interior apartemen bali
05 Oktober 2017 - 09:49:13 WIB

hey there and thank you for your information – I've certainly
picked up anything new from right here. I did however expertise a few
technical points using this site, as I experienced to reload the site a lot of times
previous to I could get it to load properly. I had
been wondering if your web host is OK? Not that I'm complaining,
but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage
your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
Anyway I'm adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective fascinating
content. Make sure you update this again very soon.

kursi kantor manager
05 Oktober 2017 - 10:41:56 WIB

Hurrah, that's what I was seeking for, what a data! present here at this web
site, thanks admin of this web page.

jasa pembuatan website di bali
05 Oktober 2017 - 11:45:32 WIB

I love what you guys are usually up too. This sort of clever work and exposure!

Keep up the awesome works guys I've you guys to my personal blogroll.

jasa video explainer di bali
05 Oktober 2017 - 12:36:14 WIB

Highly energetic blog, I enjoyed that a lot. Will there
be a part 2?

scottsdale camelback resort
05 Oktober 2017 - 12:58:56 WIB

My brother recommended I might like this web site. He was totally
right. This post actually made my day. You can not imagine
just how much time I had spent for this information! Thanks!

last minute travel deals from nyc
05 Oktober 2017 - 13:59:20 WIB

Definitely believe that which you stated. Your favorite
reason appeared to be on the web the easiest factor to take into accout of.
I say to you, I definitely get annoyed even as other folks consider worries that they just do not recognize about.
You controlled to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing with no need side-effects , other
people can take a signal. Will likely be again to get more.
Thank you

travelers inn
05 Oktober 2017 - 17:34:36 WIB

Keep on working, great job!

best time to travel to Italy
05 Oktober 2017 - 20:23:31 WIB

Hello there I am so glad I found your weblog, I really found you by error,
while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here
now and would just like to say cheers for a incredible post
and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don't have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it
and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
Please do keep up the superb work.

alanita travel reviews
05 Oktober 2017 - 20:52:52 WIB

Thank you, I've recently been looking for info about this subject for ages and
yours is the greatest I have found out till now. But, what about the conclusion? Are
you sure concerning the source?

places to visit in indonesia
05 Oktober 2017 - 21:16:29 WIB

Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Ie.

I'm not sure if this is a formatting issue or something to do
with internet browser compatibility but I figured I'd post
to let you know. The design and style look great though!
Hope you get the issue solved soon. Kudos

jual pintu jati jakarta
05 Oktober 2017 - 21:21:24 WIB

certainly like your web site but you have to test the spelling on quite
a few of your posts. Many of them are rife with spelling
issues and I find it very troublesome to tell the truth
nevertheless I'll surely come back again.

desain interior tangerang
05 Oktober 2017 - 21:53:26 WIB

Nice post. I learn something new and challenging on blogs I
stumbleupon everyday. It's always interesting to read articles from other writers and
use a little something from other web sites.

dreams la romana
05 Oktober 2017 - 22:27:42 WIB

Hi there, just became aware of your blog through Google,
and found that it's truly informative. I am going to watch out
for brussels. I'll appreciate if you continue this
in future. Many people will be benefited from your writing.
Cheers!

jewel runaway bay
05 Oktober 2017 - 23:09:29 WIB

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a very
easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here
and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
Outstanding work!

travel nurse across america
05 Oktober 2017 - 23:13:48 WIB

We stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out.
I like what I see so i am just following you. Look forward to
looking at your web page for a second time.

bali vacation packages
06 Oktober 2017 - 00:17:14 WIB

Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought i could also create
comment due to this brilliant paragraph.

jasa iklan instagram bali
06 Oktober 2017 - 01:06:10 WIB

I think this is one of the most significant information for me.
And i'm glad reading your article. But should remark on few
general things, The site style is perfect, the articles is
really nice : D. Good job, cheers

coconut point hyatt
06 Oktober 2017 - 05:09:41 WIB

Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
My blog is in the very same niche as yours and my visitors would
definitely benefit from a lot of the information you present
here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

instacart promo code october 2017
06 Oktober 2017 - 15:49:20 WIB

Very good article! We will be linking to this great article on our site.
Keep up the good writing.

program akuntansi
07 Oktober 2017 - 00:01:31 WIB

You really make it seem so easy along with your presentation but I
to find this matter to be really one thing that I believe I would never
understand. It seems too complicated and extremely extensive
for me. I am having a look ahead to your subsequent post,
I'll attempt to get the hold of it!

Judi Online
07 Oktober 2017 - 09:22:56 WIB

Fine way of telling, and fastidious paragraph to obtain information regarding my presentation subject, which i am going to convey in school.

tas gucci
07 Oktober 2017 - 09:59:38 WIB

Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I
am waiting for your next write ups thanks once again.

infiniti g35 coupe
07 Oktober 2017 - 11:06:18 WIB

Hi, after reading this amazing piece of writing i am also cheerful to share my experience
here with friends.

Judi Online
07 Oktober 2017 - 11:23:47 WIB

Terrific work! That is the kind of information that should be shared across the web.
Shame on Google for not positioning this publish upper!
Come on over and visit my website . Thanks =)

http://poker328.com
07 Oktober 2017 - 11:44:20 WIB

I think this is among the most vital information for me.
And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is perfect,
the articles is really great : D. Good job, cheers

download driver for free
07 Oktober 2017 - 12:50:59 WIB

Usually I do not learn article on blogs, but I would like to say that
this write-up very pressured me to take a look at and
do so! Your writing style has been amazed me.
Thank you, very great post.

Kebayapedia
07 Oktober 2017 - 13:18:56 WIB

If you would like to improve your experience only keep
visiting this site and be updated with the latest information posted here.

newcarsmodel.com
07 Oktober 2017 - 13:45:54 WIB

Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is also very good.

bandar togel
07 Oktober 2017 - 14:04:36 WIB

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and
was curious what all is required to get setup? I'm assuming having a blog like
yours would cost a pretty penny? I'm not very internet
smart so I'm not 100% positive. Any tips or
advice would be greatly appreciated. Cheers

freebet terbaru
07 Oktober 2017 - 14:57:10 WIB

Undeniably consider that that you stated. Your favourite reason seemed to be at the web the easiest factor to understand of.
I say to you, I certainly get annoyed while other folks consider worries that they
just do not understand about. You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as outlined out the entire thing with no need side-effects , other folks could take a signal.
Will probably be again to get more. Thank you

new cars model
07 Oktober 2017 - 18:22:08 WIB

Hi it's me, I am also visiting this website on a regular basis, this web site is in fact pleasant and the viewers are in fact sharing pleasant thoughts.

infiniti g35 coupe
07 Oktober 2017 - 18:58:40 WIB

Everyone loves it when people get together and share ideas.
Great site, continue the good work!

freedriversolution
07 Oktober 2017 - 19:05:55 WIB

It's impressive that you are getting thoughts from this paragraph as well
as from our discussion made at this place.

tinder dating site free
08 Oktober 2017 - 10:42:05 WIB

Touche. Great arguments. Keep up the great effort.

kusumastuti
13 Oktober 2017 - 13:50:37 WIB

Fine way of telling, and fastidious article to take information regarding my presentation subject, which i am going to present in academy.

game android
13 Oktober 2017 - 15:27:20 WIB

Hello! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
Is it tough to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure
things out pretty fast. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
Thank you

gamis katun jepang motif bunga
13 Oktober 2017 - 17:37:12 WIB

As the admin of this website is working, no hesitation very rapidly
it will be well-known, due to its feature contents.

mod apk games collections
13 Oktober 2017 - 17:38:41 WIB

Hi, I log on to your blog daily. Your writing style is awesome, keep it up!

game android seru
13 Oktober 2017 - 17:52:09 WIB

Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now
broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I
had to share it with someone!

pets lover
13 Oktober 2017 - 18:12:35 WIB

Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard
against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
Any suggestions?

tinder dating site free
14 Oktober 2017 - 01:19:28 WIB

I constantly emailed this webpage post page to all my associates,
because if like to read it afterward my links will too.

fakta kutub
14 Oktober 2017 - 19:51:51 WIB

I am regular reader, how are you everybody?
This post posted at this web page is actually nice.

harga pintu kamar mandi
14 Oktober 2017 - 22:16:53 WIB

Your means of explaining all in this paragraph is really nice, all be capable of
easily be aware of it, Thanks a lot.

kamar mandi minimalis
14 Oktober 2017 - 22:37:38 WIB

whoah this blog is excellent i like studying your posts.
Keep up the good work! You realize, a lot of individuals are
hunting around for this information, you could help them greatly.

langit utara
14 Oktober 2017 - 23:41:11 WIB

Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed
to be on the web the simplest thing to be aware of.
I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don't know about.
You managed to hit the nail upon the top and also defined
out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.

Will probably be back to get more. Thanks

desain kamar tidur minimalis
15 Oktober 2017 - 00:19:18 WIB

Thanks , I've just been searching for information about this
topic for a while and yours is the best I have came upon till now.
However, what about the bottom line? Are you certain concerning the supply?

rumah minimalis type 45
15 Oktober 2017 - 02:10:54 WIB

What's up to all, the contents existing at this web page
are genuinely amazing for people knowledge, well, keep up the good work fellows.

gambar 3d
15 Oktober 2017 - 03:34:27 WIB

I visited many websites except the audio quality for audio songs current at this site is genuinely excellent.

visit here
15 Oktober 2017 - 21:15:43 WIB

Hello great website! Does running a blog similar
to this require a large amount of work? I've virtually no understanding of computer programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways,
should you have any ideas or techniques for new blog owners please share.

I understand this is off subject but I just wanted to ask.
Appreciate it!

visit here
15 Oktober 2017 - 22:53:41 WIB

I think the admin of this website is in fact
working hard in support of his site, as here every material is quality based data.

Cara Tradisional Mengobati Bisul
25 November 2017 - 16:10:12 WIB

terimakasih atas informasinya

tinyurl.com
03 Desember 2017 - 06:43:04 WIB

Hi my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and include approximately all vital
infos. I'd like to look more posts like this .

tinyurl.com
03 Desember 2017 - 20:20:55 WIB

I read this paragraph fully about the resemblance of hottest and previous technologies, it's remarkable article.

tinyurl.com
03 Desember 2017 - 21:54:42 WIB

Outstanding post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?

I'd be very grateful if you could elaborate
a little bit further. Thank you!

tinyurl.com
04 Desember 2017 - 02:05:58 WIB

Your method of explaining the whole thing in this article is genuinely good, every one can without difficulty understand
it, Thanks a lot.

tinyurl.com
05 Desember 2017 - 23:36:02 WIB

For most up-to-date information you have to pay a visit world wide web and on web I found this
site as a finest web page for most recent updates.

berengan
09 Desember 2017 - 21:33:56 WIB

Terimakasih semoga bermanfaat informasinya www.obatberengan.com

Pengobatan Alternatif Untuk Gagal Ginjal Tanpa Cuci Darah
12 Desember 2017 - 16:23:03 WIB

terimakasih atas informasinya

Isi Komentar

  • Name:
  • Website:
  • Messege:
  • (Masukkan 6 kode diatas)


Sekilas Info

  • Presiden AS Barack Obama memesan Nasi Goreng di restoran Bali langsung dari Amerika


  • Menurut United Stated Trade Representatives, 25% obat yang beredar di Indonesia adalah palsu.


  • Menurut peneliti di Detroit, orang yang selalu tersenyum lebar cenderung hidup lebih lama.


  • WHO merilis, 30 persen anak-anak di dunia kecanduan menonton televisi dan bermain komputer.


  • Anak yang mengalami gangguan tidur, cenderung memakai obat2an dan alkohol berlebih saat dewasa.


Indeks Berita

Peta Lokasi